Keermont Terrasse 2014

Keermont Terrasse 2014
Keermont 2014 part1
KEERMONT TERRASSE 2014

The KEERMONT TERRASSE white blend derives its name from the terraced vineyards in the Stellenbosch mountains from which the grapes are harvested. The backbone of this blend is Chenin Blanc from a 43 year old un-irrigated vineyard called 'Riverside' and is complimented by Chardonnay, Sauvignon Blanc and Viognier. For the first time this year we have sourced fruit from a young block of dry farmed bush vine Chenin called Bobbejaan Wingerd. The block was aptly named by the Roux family who farmed here for several generations and is still regularly frequented by the baboons. All grapes used in producing our wines are grown on Keermont Vineyards. Small parcels of grapes are selected according to optimal ripeness and harvested by hand. The grapes are vinified gently and naturally following traditional techniques. White wines are fermented in seasoned French oak barrels and then spend a further 12 months maturing on the lees with a small component of this blend fermented and aged in a stainless steel tank. Bottling is carried out by hand without filtration. 16 823 bottles produced.

TASTING NOTE
A polished light yellow gold colour, this wine has a bouquet of citrus blossom with hazelnut, lemon grass and butterscotch undertones. The wine has a soft sweet entry with a racy linear acidity. Ripe citrus and stone fruit flavours evolve into a lovely lingering dry earthy finish. This is a textured white wine with layers of flavour. Drink 2014-2024.

BLOCKS

BLOCK VARIETY PLANTED YIELD %
Riverside Chenin Blanc 1971 3.8 ton/Ha 34%
Low Road Chenin Blanc 2007 10 ton/Ha 26%
Bobbejaan Chenin Blanc 2009 6.2 ton/Ha 5%
Uitkyk Sauv Blanc 1988 3.4 ton/Ha 17%
Low Road Chardonnay 2007 10 ton/Ha 13%
Cottage Lane Viognier 2006 10 ton/Ha 5%

VINTAGE REPORT 
The winter of 2013 was generally mild, but became cold and wet towards spring time. Keermont experienced record rain and snowfall during August. This allowed for good vine growth during the spring, but also increased the mildew pressure and resulted in an unusually large insect population. Fortunately neither of these had a major impact on our crop. Our soils stayed moist through the growing season thanks to moderate temperatures and we hardly had to irrigate at all before harvest. A series of heat waves in early February jolted us into harvest action. The vines which had been very nurtured by all the moisture suddenly started to show some signs of stress and we needed to pick quite a few of the blocks over a short period. The favourable growing conditions contributed to a record crop of 150 tons which came off in 28 days of which 90 tons was taken in to the winery and 60 tons sold to other producers.

ANALYSIS
Alc: 14% pH: 3.48 TA: 4.8g/L
RS: 2.6g/L TSO2: 82mg/L VA: 0.62g/L

ACCOLADES
TERRASSE 14: FIRST CLASS British Airways
TERRASSE 14: 94 pts TIM ATKIN (MW)
TERRASSE 14: 90 pts WINE SPECTATOR 2016
TERRASSE 14: 4½ stars PLATTER GUIDE 2016
TERRASSE 14: 93 pts NEAL MARTIN (Wine Advocate)
TERRASSE 13: FIRST CLASS British Airways
TERRASSE 13: 17 pts JANCIS ROBINSON
TERRASSE 13: 89 pts NEAL MARTIN (Wine Advocate)
TERRASSE 13: 94 pts TIM ATKIN (MW)
TERRASSE 13: MATTHEW JUKES WoW in Money week: “scintillating “– 21 November 2014
TERRASSE 13: 4 stars PLATTER GUIDE
TERRASSE 12: 90pts NEAL MARTIN (Wine Advocate)
TERRASSE 12: 17/20 Jancis Robinson’s Wine of the Week (20 Sept 2013)
TERRASSE 12: FIRST CLASS British Airways
TERRASSE 11: 93pts NEAL MARTIN (Wine Advocate)
TERRASSE 11: 92+ pts INTERNATIONAL WINE REVIEW
TERRASSE 11: 92pts PETER MOSER (Falstaff)
TERRASSE 10: 91pts NEAL MARTIN (Wine Advocate)
TERRASSE 10: 18/20 CHRISTIAN EEDES
TERRASSE 09: 90pts PETER MOSER (Falstaff)
TERRASSE 09: 4 stars PLATTER GUIDE
Keermontより)




キアモント(ケールモント) テラッセ 2014 Keermont Terrasse 【南アフリカワイン】【白ワイン】


ティムアトキン94点、ワイナドヴォケイト93点!!リピーター続出の予感!!好きな人にはハマる仄かに甘いピュアで綺麗な白い花や爽やかなレモン等の香りが素晴らしいシュナン・ブラン主体のブレンドワイン!!

色合いは、薄めの黄色。甘い香り。シトラス、爽やかなレモン、マーマレード、白い花、ナッツなどの香りがあります。甘い香りやマーマレードの様なニュアンスの果実味が口いっぱいに広がり、また、レモン、洋梨、蜂蜜などの要素を感じ、柑橘系の苦みが残ります。後を引く味わいで、この手のタイプのワインが好きな人にはハマるタイプのワインだと思います。間違いなく店主イチオシワインの一つです!!

受賞・評価歴

2014年ヴィンテージ:ティムアトキン94点
2014年ヴィンテージ:WA93点
2014年ヴィンテージ:プラッターズワインガイド4.5星
2014年ヴィンテージ:WS90点
他多数
2016年のティムアトキン氏レポートでは、格付1級に認定されています!!

ワインが出来るまで


「テラッセ」という名前は、ステレンボッシュマウンテンにあるブドウ畑が由来となっています。
このワインは、シュナン・ブラン、とシャルドネ、ソーヴィニヨンブラン、ヴィオニエから出来ています。

シュナン・ブランは、3つの畑の物を使用し、メインは、樹齢43年、灌漑無しのブッシュヴァイン(リバーサイドと呼ばれる場所)が半分、その他、2007年植樹の畑(Low Road)と昔からバブーンが付近を行き交う2009年植樹の畑(Bobbejaan)の物を使っています。

全てのブドウは、キアモント自社畑のブドウを使用しており、最適な熟度でブドウを手で収穫し、ジェントルにナチュラルに伝統的な技法を使い醸造していきます。発酵はフレンチオークを使い、その後、澱と共に12か月間寝かせられます。一部はステンレススティールタンクにて発酵・醸造され、ブレンドされます。濾過無しで手でボトリングされています。本数は全16,823本

ワイナリーについて




キアモントは、Gauteng(ヨハネスブルクのある地域)から引っ越してきたウレイス・ファミリーが2003年に2つの隣接する農場を購入し、スタートしたワイナリーです。
ワインの製造チームは、僅か9人という小さな新興ブティック・ワイナリーです。
2016ティム・アトキン・南アフリカワイナリー格付け1級に選ばれている新興ながらも実力のあるワイナリーです。

畑は、地方特有の植物(フィンボス)が育っている山々に囲まれていて、深い谷には美しい小川が流れています。
このような素晴らしいケープ地方の自然を守るため、IPW(Integrated Production of Wine)のスキームに則りサスティナビリティを重視し、環境保全に取り組んでいます。また100haの土地はBWI(Biodiversity and Wine Initiative)の一環として、自然保護地域としています。

彼らの理念は、科学よりも自然です。
この素晴らしい自然をワインへ反映させることを目的としています。

出来るだけ化学薬品等は使用せず、灌漑も最小限にしています。ナチュラルでバランスの良い、高品質なワイン造りを目指しています。また、彼らのワインは全て自社畑で獲れたブドウを使用しています。

ケールモントの畑は、とても特別でユニークな場所にあります。ステレンラスト、ドルニエ、ウォーターフォード等の更に上のブラークリッペン・ヴァレーの標高350-400mの高地にあります。
1つは北向きの温かい斜面、もう一つは西向きの冷涼な斜面にあります。

その結果、複雑で様々な香りのする秀逸なワインが作られています。西向きの斜面の畑は、東側に1000mを超える山があり、それにより、朝は日の出が遅く、夜も冷えるので、冷涼に保たれ、ブドウのハンギングタイムも長く、上質なブドウが育ちます。

ステレンボシュ地区では、昔から「テーブルマウンテンの見える畑は良いワインが出来る」と、言われます。(標高が高い証拠で、冷涼)ここの畑からもテーブルマウンテンを見ることが出来ます。

畑は花崗岩に粘土が混ざった薄い赤茶色の土。この地域の土壌です。ハーブも沢山生えておりワインからはハーブの香りも感じられる。キアモントは、栽培から醸造、瓶詰め、ラベル貼りに至るまで(ラベルも自社の畑の緑色のみでよい。シンプル・イズ・ベスト)、小さなワイナリーらしい、少人数で細部までこだわった手作りで丁寧な仕事をしています。

醸造は、可能な限り優しく、ナチュラルに行っています。そうすることで、ブドウの真のエッセンスを抽出することが出来ると信じています。発酵は全て天然発酵。熟成はほとんど2-3年目の中古のフレンチオークを使用、ポンプよりグラヴィティ・システムを利用し、濾過せず瓶詰め。テイスティングが一般の人に解放されるのは金曜日のみで、自分達はブドウ栽培やワイン作りに集中したいとの事です。テイスティングに訪れる方はお気をつけ下さい。



ワイン基本情報


キアモント(ケールモント) テラッセ 2014
Keermont Terrasse

原産国:南アフリカ/ステレンボッシュ
タイプ:白/辛口
主要品種:シュナン・ブラン65%、ソーヴィニヨン・ブラン17%、シャルドネ13%、ヴィオニエ5%
アルコール度数:14.0%
容量:750ml


販売価格 2,880円(税込3,110円)
アフリカーより)

Keermont 2014 part2




http://d.hatena.ne.jp/akirais/20171025/1508900225
ワイン会にて
 
抜栓日:2017年10月24日
清澄、輝きのあるイエローで、中程度の粘性。梨やアカシアの香りを感じました。香りの印象として、モワッと感があります。酸はしっかりとしていて、味わいはニュートラル系? 自分はフランスのシャルドネと解答しました。南アのシュナン・ブランか!
ソーヴィニヨン・ブランやシャルドネもアッサンブラージュされているので、なかなか難しい。美味しいワインでした。
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